Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

SmartDocuments zet zich in voor een betere wereld. Het maatschappelijk belang speelt een grote rol in onze manier van werken. In ons dagelijkse doen en laten streven we naar duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Kinderen zijn de toekomst

Bij SmartDocuments houden we actief rekening met de nieuwe generatie, kinderen zijn tenslotte de toekomst. Daarom investeren we een deel van de winst in het welzijn van kinderen overal ter wereld. Door middel van sponsoring steunen we diverse organisaties die zich inzetten voor een goede toekomst voor ieder kind.

SOS Kinderdorpen
SmartDocuments steunt met SOS Kinderdorpen kinderen in Oost-Europese landen. Dit zijn kinderen zonder ouderlijke zorg of kinderen die deze zorg dreigen te verliezen.

Foto van de CEO Marco Drost, Olena Drost en kinderen van SOS kinderdorpen in Oost-Europese landen.

Zwemschool Dolfijn
Zwemschool Dolfijn biedt zwemlessen voor kinderen die elders buiten de boot dreigen te vallen. De specifieke aandacht richt zich op kinderen met een beperking. Voor extra persoonlijke begeleiding bestaan deze groepjes uit maximaal 3 kinderen. Ook andere kinderen krijgen zorgvuldige aandacht door de groepen niet groter dan 8 kinderen te maken. Zo krijgt ieder kind individueel de aandacht die ze nodig hebben om te leren zwemmen.

Waar andere zwemscholen moeite hebben met kinderen met een beperking, worden de zweminstructeurs van zwemschool Dolfijn juist getraind om zo iedereen de kans te geven om goed te leren zwemmen.

SmartDocuments oprichter Marco Drost helpt al jaren kinderen in oorlogsgebieden, maar door de coronacrisis werd het duidelijk dat ook kinderen in Nederland nu aandacht nodig hebben. Daarom helpt SmartDocuments Zwemschool Dolfijn zodat zij zich ook kunnen blijven inzetten voor kinderen met een beperking.

Alpbach Forum
SmartDocuments biedt beurzen aan Oekraïense jongeren om deel te nemen aan het zomerprogramma van het European Forum Alpbach (EFA), een van de oudste en grootste internationale fora ter wereld, opgericht in 1945 in Oostenrijk. De EFA biedt bijna drie weken een intensief ad hoc educatief programma met meer dan 900 sprekers en 5000 deelnemers. Het programma bestaat bijvoorbeeld uit seminars, symposia en breakout-sessies onder leiding van professoren van vooraanstaande universiteiten in de wereld, politici op hoog niveau, vertegenwoordigers van financiële instellingen, technologie, innovatiebedrijven en milieuorganisaties.

Foto van Marco Drost met naast hem een Oekraïense jongen en meisje voor de European Forum Albach

War Child – Kinderen sterker dan oorlog 
War Child zet zich in voor oorlogskinderen. Met sport, spel, muziek en onderwijs helpen zij kinderen om hun afschuwelijke ervaringen te verwerken. Zo bouwen ze aan het vertrouwen in zichzelf, elkaar en in de toekomst. SmartDocuments is trots om zichzelf structureel Business Friend van War Child te mogen noemen. 

Poster van War Child met acht lachende kinderen op een bankje.


KidsRights – Kinderen zijn changemakers 
KidsRights maakt kinderen sterk. De organisatie komt op voor de positie van kwetsbare kinderen waar ook ter wereld en zet zich in om kinderrechten te promoten en te ondersteunen. Daarbij zien zij de kinderen zelf als ‘changemakers’. SmartDocuments steunt het geweldige werk van KidsRights en daarmee hopen we dat ieder kind zijn dromen kan waarmaken. 

Bewust omgaan met CO2-uitstoot

Ja, ook bij SmartDocuments maken we gebruik van de auto. Omdat we ons bewust zijn van de gevolgen voor het milieu, hebben we de afgelopen jaren stappen genomen ter compensatie. Zo werken we samen met een leasemaatschappij die zich net als wij verantwoordelijk voelt voor het milieu. Voor elke auto die door SmartDocuments geleased wordt, investeert de leasemaatschappij in klimaatprojecten.

Bij SmartDocuments moedigen we onze werknemers aan om elektrisch te rijden. Onze werknemers, maar uiteraard ook onze bezoekers, kunnen bij ons kantoor in Deventer dan ook gebruik maken van oplaadpunten voor hybride en elektrische auto’s.

Feit: in 2022 compenseerde SmartDocuments 72.173 kg CO2-uitstoot. Bekijk ons CO2-certificaat.

Wat SmartDocuments doet voor Oekraïense vluchtelingen

In actie voor Oekraïne

Wij zijn erg geschrokken van de gebeurtenissen in Oekraïne en zien de impact die de oorlog op vluchtelingen heeft. Daarom vinden wij het belangrijk om Oekraïense vluchtelingen in Nederland te helpen. Dit doen we met verschillende initiatieven en met de hulp van onze medewerkers met een Oekraïense achtergrond.

Samen met onze partner (PinkRoccade Local Government) hebben twee van onze medewerkers die de Oekraïense taal spreken de Verklaring onder ede vertaald naar het Oekraïens. Met deze formulieren kunnen Oekraïense vluchtelingen zich laten registreren bij een gemeente. De vertaalde formulieren hebben we ter beschikking gesteld voor alle gemeentes in Nederland. Onze collega Olena Drost zet zich ook als tolk in bij de gemeente Deventer om Oekraïense vluchtelingen te helpen met hun inschrijving. Verder helpt ze vluchtelingen onderdak te vinden en verzamelt ze spullen die de Oekraïense vluchtelingen goed kunnen gebruiken.

SmartDocuments is zelf ook in contact met een aantal Oekraïense vluchtelingen. In april ging een deel van ons team met Oekraïense vluchtelingen naar Utrecht. Samen mochten we een Paasmis bijwonen van de Oekraïense Grieks Katholieke Kerk in de Sint-Aloysiuskerk, en we hebben geluncht en een stadswandeling gemaakt in Utrecht.

Ook zijn Olena en Marco Drost afgereisd naar Warschau waar ze twee zussen, en de kinderen van één van de zussen, hebben ontmoet die met hen zijn meegereisd naar Nederland. De zussen konden tijdelijk bij Olena en Marco gehuisvest worden en ze verblijven nu in een appartement in Deventer. Eén van de zussen werkt inmiddels voor de gemeente Deventer, ter ondersteuning van andere vluchtelingen.

Groene bedrijfsvoering

Minder papiergebruik
Het digitaliseren van documenten is onze core business. Meer digitale documenten betekent minder printen. Op deze manier helpt onze software bedrijven om hun papierverbruik te verminderen. Op het kantoor van SmartDocuments worden documenten alleen afgedrukt wanneer absoluut noodzakelijk. De communicatie naar klanten, partners en leveranciers gaat bijna volledig digitaal.

Groen advies
Wanneer mogelijk ondersteunen onze consultants u telefonisch of digitaal. Zo besparen we tijd en brandstof, wat bijdraagt aan een beter milieu.

Meer weten over MVO?

Contact opnemen